RSS

Arestul preventiv (versiunea nouă)

25 Feb

Astăzi, 23 Februarie 2016, Curtea Constituţională a pronunţat hotărârea  privind declararea unor norme din codul de procedură penală drept neconstituțională.

Pina în data de 23 Februarie 2016, la etapa urmaririi penale (când dosarul se afla la poliție si procuratură) durata mandatului era de pina la 30 zile, cu posibilitatea prelungirii de 30 zile, iar după ce cauza era trimisă în judecată, atunci mandatul de arrest era prelungit cu cite 90 zile de fiecare data. Termenul de detentie totala putea sa fie mult mai mare decit 1 an.

Pentru persoanele care nu au studii juridice, sensul hotarîrii de astazi se reduce la faptul ca  mandatul de arest preventiv se poate elibera numai pentru o perioada de 30 zile.  Prin urmare, fiecare prelungire a duratei arestării preventive nu poate depăşi 30 de zile, atât la etapa urmăririi penale, cât şi la etapa judecării cauzei.

Curtea  a reţinut că arestul poate fi prelungit în total cel mult până la 12 luni.

Drept rezultat al emiterii hotarîrii:
1. În termen de până la 30 de zile de la pronunţarea prezentei hotărâri, instanţa de judecată va revoca (va anula)  măsura preventivă a arestului pentru persoanele aflate în arest preventiv mai mult de 12 luni;
2. Persoanele care s-au aflat în stare de arest mai mult de 12 luni, la data pronunţării prezentei hotărâri  în cazul unei sentinţe de achitare sau neprivative de libertate, vor putea  depune in instanță cerere de chemare in judecată pentru a li se recupera prejudiciului cauzat prin acţiunile ilicite ale organelor de urmărire penală, ale procuraturii şi ale instanţelor judecătoreşti.

Astfel  toti cei care au stat in arest mai mult de 1 an de zile si au fost achitati sau au fost pedepsiti prin amenda, munca neremunerata in folosul comunității (adica prin sentință nu stau în închisoare) pot sa dea in judecată statul pentru ca i-a ținut ilegal în arest.

Anunțuri
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: