RSS

Unele reguli de comportament in sedintele de judecata pe cauze civle.

18 Apr

1. Daca procesul de judecata a fost intentat de catre Dvs, ar fi bine sa mai cugetati putin asupra oportunitatii lui. Problema nu este atit de simpla pe cat pare. Majoritatea reclamantilor intenteaza procese civile nu pentru a li se satisface cerintele, de ex. de a incasa…. , de a obliga…., dar din simplul motiv ca vrea sa faca zile fripte pârtii opuse, in special in cauzele familiale, unde partile sint rude. Aceste cauze civile sint unele dintre cele mai complicate, intrucit cer o solicitare emotionala de la toti participantii la proces, nu numai de la parti, inclusiv si de la judecator, deoarece intreaga sedinta este impestritata cu pretentii intre parti care nu au legatura cu obiectul litigiului. Recomandare: daca la orizont se intrevede un proces intre rude, mai intii calmati-va, lasati sa se calmeze spiritele, numai daca nu se solutioneaza amiabil, atunci mergeti in judecata.

2. Cind mergeti in sedinte de judecata lasati emotiile acasa, sau angajati un avocat care sa va reprezinte in lipsa Dvs. Daca partea opusa este pornita pe scandal si emotionata, pastrati-va calmul, nu bateti din picioare, nu o intrerupeti cind vorbeste, nu comentati opiniile ei. Retineti ca hotarirea primei instante nu este batuta in cuie, exista oricind posibilitatea de a o ataca in instanta superioara. Ar putea sa va para dubios si comportamentul judecatorului, dar nu uitati ca si judecatorul este om, are emotii, dar hotarirea oricum va trebui sa se bazeze pe probe.

3. Daca totusi sinteti antrenat in proces, uitati tot ce ati privit la TV despre sedinte de judecata, gen talk show-uri „час суда”, intrucit tot ce arata in asemenea emisiuni este departe de realitate si o sa fiti mai confuzi.

4. Luati cu dvs orice acte care au legatura cu cauza, faceti de rezerva cite o copie. Originalul actelor nu se recomanda a fi lasat in dosar, cu unele exceptii, in dependenta de cauza, de exemplu in cauza de divort nici nu se porneste procesul  daca nu anexati si certificatul de casatorie.

5. Dress cod.  Sigur ca mergind in instanta trebuie sa purtati haine decente. Acest fapt nu va obliga sa mergeti imbracat la patru ace cu cravata sau in smoking, dar in acelasi timp nu inseamna sa mergeti in maiou sau doamnele – imbracate sumar, ca pentru plaja.

6. Interesati-va la avocatul dvs care este procedura in sedinte, cind sa vorbiti, cind sa prezentati pro\be. Daca nu aveti avocat, cel mai simplu, AUZITI ce zice judecatorul, dar anume AUZITI nu ASCULTATI. Daca judecatorul va ofera posibilitatea sa adresati intrebari, atunci intrebati, dar nu va expuneti sau comentati. In cazul in care veti gresi cu ceva, judecatorul o sa va corecteze.

7.  Despre minciuni. In judecata mint. Mint mult. In special rudele, in special in cauzele in care minciuna nu are cum sa fie demascata. Judecatorii cunosc acest fapt. Dvs hotariti daca mintiti sau nu, dar nu uitati de povestea cu lupul, sa nu se intimple ca dupa ce veti fi prins cu ocaua mica odata, nu veti mai fi credibili.

Daca totusi ati hotarit sa mintiti, macar depuneti efortul sa nu mintiti acolo unde minciuna va fi prea evidenta sau in privinta detaliilor care nu influenteaza deloc procesul.

8. Luati cu voi citevai foi curate si stilouri de rezerva. Daca apare necesitatea sa depuneti vreo cerere sau daca vreti sa comunicati cu avocatul in timpul cind alti participanti iau cuvintul.

Mai bine notati pe foaie si el va va nota raspunsul.

Orice s-ar intimpla, pastrati-va demnitatea.

 

Etichete: , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: