RSS

Mostenirea legala

26 mart.

In cazul in care defunctul nu a lasat nici un testament sau testamentul a fost delarat nul are loc mostenirea legala.

Mostenitorii se impart in 3 clase, in dependenta de gradul de rudenie cu defunctul. Cei din clasa urmatoare mostenesc numai daca nu exista mostenitori din clasa precedenta, sau sunt, dar ei nu accepta mostenirea. Succesoriii din clasa 1, inapti de munca, indiferent daca exista sau nu testament, au dreptul la o parte din mostenire care se numeste rezerva succesorala.

Daca nu exista mostenitori, sau niciunul nu a aceptat succesiunea atunci se declara succesiune vacanta si intreaga mostenire trece la stat.

Data deschiderii succesiunii este data decesului. Termenul de acceptare a succesiunii este de 6 luni de la data deschiderii succesiunii. Tot in termen de 6 luni se poate renunta la succesiune. Prin acceptarea succesiunii se primesc nu numai bunurile ce alcatuiesc masa succesorala, dar si datoriile defunctului.

Mostenitorii care doresc sa accepte succesiunea se adreseaza notarului de la locul deschiderii succesiuniii cu o cerere de a li se elibera certificat de mostenitor. Certiticatul de mostenitor se elibereaza dupa 6 luni de la data decesului.

Daca mostenitorul nu a depus cerere la notar in termen de 6 luni, dar de facto a intrat in posesia mostenirii, adica locuieste in casa defunctului, prelucreaza pamintul, achita impozite, atunci se considera ca el a acceptat succesiunea de facto.

Pentru a perfecta actele de proprietate va fi necesar sa se adreseze in instanta de judecata. Din aceasta cauza este mai simplu sa te adresezi la notar in termen de 6 luni, decit sa te judeci cu toate rudele mai tirziu.

 

 

 

Etichete: ,

Lasă un comentariu