RSS

Testamentul

29 Feb

În continuare vreau să desfăşor tema succesiunii, care este destul de voluminoasă.  Moştenirea are loc în baza testamentului,  rezultă succesiunea testamentară, sau în baza legii, respectiv, succesiune legală. Pentru a fi mai bine înţeleasă, astazi vă voi informa despre testament.

Testamentul  este un act juridic întocmit de persoana fizică prin care aceasta dispune de bunurile salepentru momentul încetării sale din viaţă.

Testamentul nu poate fi întocmit prin reprezentant.

Numai cînd nu există testament se aplică succesiunea legală. Testamentul este gratuit, în cazul în care se face o contraprestaţie atunci acesta este nul.

În timpul vieţii testatorului el este proprietarul bunurilor. Poate oricînd să modifice sau să revoce testamentul sau să întocmească alt testament, în acest caz testamentul precedent este anulat.

Testatorul poate dezmosteni pe unul, cîtiva, sau toti moştenitorii şi nu este obligat să motiveze aceasta.

Testamentul poate fi întocmit numai în unele din următoarele 3 forme:

1.      Testamentul olograf – este scris în întregime personal, datat şi semnat de către testator. Nu se permite dactilografierea sau tiparirea lui. Trebuie să fie scris numai de mînă.

2.      Testamentul autentic – este testamentul autentificat notarial sau cel echivalat cu cel notarial. În cadrul localităţilor în care nu există notari, de către autorităţile publice locale, de catre şeful penitenciarului, medic , căpitanul navei, consulul.  Testamentul se întocmeşte în 2 exemplare dintre care unul ramîne la notar. Se admite utilizarea mijloacelor tehnice. Testatorul poate sa-l revoce sau modifice printr-o cerere depusă la biroul notarial sau prin întocmirea unul nou testament.

3.      Testamentul mistic – este scris în întregime,datat şi semnat  de către testator, apoi strîns şi sigilat şi numai apoi se prezintă notarului, care aplică inscripţia de autentificare pe plic. Mistic înseamnă secret, strîngerea şi sigilarea testamentului are drept scop asigurarea secretului şi face imposibilă deschiderea plicului şi înlocuirea testamentului cu alte hîrtii. Nu se admite dactilografierea sau scrierea de către o altă persoană. Testamentul poate să rămînă la notar sau se întoarce testatorului.

 

Etichete: , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: